Het eerste jaar van Daphne bij OneDNA
28 augustus 2023, Daphne van Cuylenburg – Oude Vrielink
In de zomer van 2022 stond ik voor een belangrijke beslissing: teken ik een vast contract bij mijn huidige werkgever, of zal ik elders mijn geluk beproeven? Het leek me verstandig om rond te kijken, het kon geen kwaad en wellicht zou het zelfs van pas komen bij eventuele contractonderhandelingen. Eén van de bedrijven waar ik op gesprek ging was OneDNA. En natuurlijk beloofde ook dit bedrijf mij de gouden bergen die vele IT’ers zullen herkennen van de LinkedIn-recruiter berichtjes. Goed salaris, flexibele werktijden, leuk team, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, uitdagend werk. “Jaja,” dacht ik sceptisch, “eerst zien, dan geloven.”
OneDNA is een jong bedrijf, opgericht in 2020. Ik ben de 15e medewerker. Vanaf het begin was OneDNA bezig met de vraag “wat is belangrijk in het bedrijf?” Een van de antwoorden op die vraag lag in de grootte; maximaal 50 werknemers. Met dit aantal kan het bedrijf financieel gezond zijn, terwijl je nog steeds iedereen bij naam kent. Dit concept sprak mij zeker aan. Als iemand die voorheen alleen ervaring had bij grote multinationale bedrijven, vond ik het altijd vreemd om niet eens te weten wie de baas van mijn baas was. Bij OneDNA is dat anders, daar kan je iedereen kennen.
Een ander aspect van de visie van OneDNA draait om het vaststellen van een aantal kernwaarden:
- Passie, Samen, Plezier;
- Wat we doen, doen we goed;
- Respect, open, eerlijk.
Deze waarden spelen een belangrijke rol bij de organisatie van OneDNA. In deze blog neem ik je mee in mijn persoonlijke ervaringen van het afgelopen jaar aan de hand van deze kernwaarden. Ik realiseer me echter dat wat voor mij belangrijk is, niet voor iedereen geldt. Toch hoop ik dat het delen van mijn ervaringen, anderen kan helpen bij het vormen van hun eigen wensen en verwachtingen omtrent een werkgever. Voor mij was het lezen van verschillende ervaringen heel waardevol bij het maken van een weloverwogen beslissingen over mijn loopbaan.
Passie
Passie staat voor passie voor data en passie voor het werk dat wij als Azure Cloud-specialisten hebben. Dit aspect van OneDNA komt heel sterk naar voren wanneer ik met mijn collega’s praat. Ze zijn enthousiast over hun werk, willen graag delen waar ze mee bezig zijn en zijn actief op zoek naar feedback. In de Whatsapp-groep worden vaak links gedeeld naar nieuwe Azure-functies en andere cloudapplicatie-updates. Daarnaast vindt er minimaal iedere 6 weken een kennissessie plaats, waarbij teamleden hun ervaring bij de klant delen en de gebruikte technieken en tools bespreken.
Zelf heb ik samen met een collega de kans gekregen om een kennissessie voor te zitten over mijn eerste opdracht bij een klant. Het is niet alleen leuk om de technieken en architectuur grondig uit te pluizen, maar ook waardevol om input van andere collega’s te ontvangen. Tijdens deze sessie kwam een interessante vraag naar voren: wanneer kies je voor Azure Data Factory als ETL-tool en wanneer voor Azure Synaps of Databricks? Deze vraag leidde zelfs tot een hele nieuwe kennissessie, waarbij we deze kwestie onder de loep genomen hebben.
Samen
We stellen elk jaar samen doelen op en moeten ze ook samen waar zien te maken. Als dit lukt, krijgen we een mooie bonus. Een van deze doelen had te maken met meer zichtbaar zijn als OneDNA en daarom zijn we blogs gaan schrijven. We hebben er al drie uitgebracht dit jaar; Azure Infrastructuur uitrollen, hoe doe je dat?, Lakehouse, en Is jouw cloudplatform veilig én flexibel? Deze zijn te lezen op onze website onedna.nl/artikelen. Dit betekent wel dat je van anderen afhankelijk bent van het uitkeren van die jaarlijkse bonus. Het kan het groepsgevoel zeker versterken en tegelijkertijd ook averechts werken. Het kan namelijk vervelend voelen, als jij veel hebt bijgedragen en anderen niet. Aan de andere kant, we gaan ook open & eerlijk met elkaar om, dus er is ook ruimte om dit met elkaar te bespreken.
Samen staat niet alleen voor gezamenlijk doelen voor het bedrijf halen, maar ook voor elkaar steunen onderling. Als onervaren IT consultant leek het me doodeng om alleen bij een klant aan de slag te gaan. Gelukkig werd er rekening gehouden met mijn zorgen en zochten ze een klus voor twee personen. Samen met mijn collega Richard ging ik op pad. Van hem kan ik de kneepjes van het vak leren. Ook werd er de eerste periode een dagelijkse meeting opgezet om even in te checken met iemand van het kernteam. Gewoon even inchecken, kijken hoe het gaat en of we ergens mee zitten. Dit verlaagde de drempel enorm om met problemen, irritaties of vragen naar voren te komen.
Plezier
Bij OneDNA wordt er genoeg georganiseerd. Naast de al genoemde kennissessies, is er een wekelijkse update, zijn er kwartaal uitjes, en jaarlijkse heidedagen (op een zonnige locatie). Ook worden er netwerkactiviteiten georganiseerd. Daar moet ik zeker allemaal bij aanwezig zijn, vreesde ik. Gelukkig is dit niet het geval. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht, ze bestaan juist om een goede sfeer te creëren, zodat je je verbonden voelt met OneDNA en je collega’s en dat is in een consultancy organisatie heel belangrijk. Wellicht wordt uit interesse gevraagd waarom je niet bij een bepaalde activiteit was, maar je zal nooit met een scheef oog aangekeken worden. Dit heb ik uit eigen ervaring ondervonden, toen ik een activiteit kort van tevoren moest afzeggen. Ik kreeg een telefoontje, enigszins nerveus nam ik op. “Hey, ik zag dat je je had aangemeld voor vanavond, maar je bent er niet. Alles goed?” Dat was het, nooit meer iets van gehoord. Nu voel ik me vrij om de activiteiten te kiezen die me aanspreken en andere over te slaan.
Wat we doen, doen we goed
Het waarborgen van voldoende kennis bij startende members in het vakgebied / consultancy wordt gedaan aan de hand van het OneTalent programma. Via het OneTalent programma heb ik een aantal technische trainingen van Microsoft Azure gevolgd. Er staat nog één technische training op de planning, evenals een soft skill training.
Tijdens mijn opleiding tot microbioloog kreeg ik veel praktijkervaring, wat mij een gevoel gaf voor het vak. Dit merkte ik in mijn eerste baan, waar ik een streepje voor had op collega’s met een andere achtergrond. Werken in een tak waar ik niet voor was opgeleid, gaf me veel plezier, maar maakte me ook onzeker over mijn aanpak. Wat zijn eigenlijk de best practices? En wat betekenen al die technische termen eigenlijk? Ik voelde me meer een hobbyist dan een expert.
Mijn jaar bij OneDNA heeft hier absoluut verandering in gebracht. Los van mijn daadwerkelijke vaardigheden, waarin ik ook zeker ben gegroeid, voel ik me nu ook veel meer een IT’er. Praten met collega’s over hun projecten en welke afwegingen ze maken, was voor mij net zo leerzaam als de Microsoft Azure trainingen.
Respect, open, eerlijk
Over het afgelopen jaar kan ik zeggen dat ik me altijd met respect behandeld heb gevoeld. Zeker als dame in de minderheid is het belangrijk dat ik me veilig voel tussen mijn mannelijke collega’s. Ik heb gemerkt dat ze net dat stapje verder gaan om mij dit gevoel van veiligheid te geven. ‘s Avonds lopen ze met me mee naar de auto en wachten ze even totdat ik ook klaar ben om weg te rijden. Zelfs tijdens de stedentrip werd er extra opgelet dat ik niet per ongeluk ergens achterbleef.
Een ander punt dat ik hier wil noemen, is dat OneDNA de tijd en moeite heeft gestoken om een derde partij te regelen die als vertrouwenspersoon fungeert. Juist als een klein bedrijf, waarbij je iedereen kent, kan het lastig zijn om problemen aan te kaarten.
Werken bij OneDNA betekent dat je een “member” bent. Je krijgt geen titel zoals “data engineer” of “teamlead” die je in een hokje plaatsen. Dit draagt bij aan de platte organisatiestructuur van OneDNA. Ik zie mijn werkgevers niet als onbereikbare figuren waar ik een officiële meeting mee moet inplannen om interne zaken te bespreken. Nee, ik spreek ze gewoon aan op kantoor of bel ze op. Als ik bijvoorbeeld een werkgeversverklaring nodig heb, is dat zo geregeld. Wat ook helpt is het delen van de financiële cijfers tijdens de wekelijkse update. Dit geeft mij een gevoel van openheid en betrokkenheid bij het bedrijf.
Vier keer per jaar is er een zogenoemde “goalcheck” meeting, met jezelf en twee leden van het kernteam. Een goalcheck meeting is bedoeld om even stil te staan bij je voortgang, je verwachtingen voor de komende tijd, en je algehele gevoel bij je werk, zowel voor OneDNA als voor een opdrachtgever. Deze evaluaties worden meerdere keren per jaar gehouden om te voorkomen dat iemand aan het einde van het jaar voor vervelende verrassingen komt te staan. Ook is het een gelegenheid om feedback te geven en tips te verzamelen over hoe OneDNA zelf kan verbeteren. Zeker als jong bedrijf is het belangrijk om een goede cultuur te creëren en te behouden.
Tijdens zo’n goalcheck wordt diep ingegaan op je situatie. In het begin was dit wel even wennen. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen op je beoordelingen. Wat hielp was dat de nadruk niet wordt gelegd op wat je fout had gedaan, maar juist op hoe het beter kan. In plaats van verwijtende opmerkingen of vragen zoals “Wat had jij anders moeten doen?”, kreeg ik ondersteunende vragen zoals “Hoe kunnen wij je hiermee helpen?” Dit creëert een positieve en constructieve sfeer, waarin je wordt aangemoedigd om jezelf te verbeteren en te groeien.
Samenvatting
In mijn jaar bij OneDNA ging ik niet alleen met plezier naar werk, maar heb ik ook veel ervaringen opgedaan die mij een gevoel van vakmanschap geven. Wat mij vooral aanspreekt, is de sterke betrokkenheid die ik voel bij het bedrijf zelf, en mijn collega’s. We zijn één team, en wanneer het goed gaat, profiteren we daar allemaal van. Maar wat ik nog meer waardeer, is dat we ook allemaal voor elkaar klaar staan wanneer het even wat minder gaat. Deze werkomgeving mag dan niet voor iedereen wenselijk zijn, maar voor mij voelt het als een perfecte match.
Mocht jij je hier ook thuis denken te voelen of mocht je wellicht vragen hebben, nodig ik je graag uit om een kijkje te nemen op onze website of contact met mij op te nemen via LinkedIn en wie weet word jij mijn nieuwe collega.