Artikelen

cloud computing polygonal wireframe technology concept background

Cloud opslag, wat zijn de mogelijkheden?​

Als Azure Cloud-experts bij OneDNA helpen wij andere bedrijven om het maximale uit hun Azure Cloud Platform te halen. Of het nu gaat om een migratie van on-premise naar de Cloud of het finetunen van een al bestaand platform, wij hebben de expertise in huis. Om uit te blinken in de IT-consultancymarkt, richten wij ons op het leveren van een hoogwaardig eindproduct en een prettige samenwerking.

Testimonial Matthijs Burghgraaff

Sinds een aantal maanden ben ik Member @ OneDNA. Niet omdat ik moest, maar omdat ik het wilde. Ik wilde OneDNA member worden, omdat wij het beiden belangrijk vinden om in en buiten het werk plezier te hebben, de ambitie hebben om het elke dag een stukje beter te doen en wij kwaliteit boven kwantiteit stellen. 

Schaalbare data processing met Databricks: Hoe zet je het goed in?

In deze blog gaan we inzoomen op (Azure) Databricks, een platform dat OneDNA in de afgelopen jaren in toenemende mate succesvol heeft geïmplementeerd voor haar klanten. Met deze ervaring op zak delen wij de ins en outs van Databricks, wat is het en wat kan je ermee?

Functietitels & carrière paden

Begin dit jaar heb ik zelf de keuze gemaakt om een switch te maken in mijn carrière. In deze blog wil ik jullie meenemen in mijn traject en mijn ervaringen delen. Ook wil ik met jullie delen hoe ik ben omgegaan met de overvloed van banen en bijbehorende functietitels. Daarnaast wil ik inzicht geven in welke uitdagingen ik heb gehad, welke inzichten mij hebben geholpen en welke overwegingen ik heb gehad om uiteindelijk mijn keuze te maken.

Domeinspecifieke AI: De nieuwe horizon in Business Intelligence

Large Language Models, ofwel LLM’s, zijn ontworpen om menselijke tekst te genereren en te interpreteren. Voor het trainen van dergelijke taalmodellen, met als doel het herkennen en toepassen van grammatica, context en zinsopbouw, zijn enorme datasets van meerdere tientallen terabytes nodig.

DataOps

Data-gedreven werken, de heilige graal voor menig organisatie. We zien dat een steeds grotere en meer diverse groep aan bedrijven en organisaties hun strategische keuzes mede of volledig laten bepalen door het gebruik van data. Tegelijkertijd zien we in het veranderende landschap van (cloud) data, dat het vermogen om data efficiënt en effectief te beheren een uitdaging blijft.

Het eerste jaar van Daphne bij OneDNA

In de zomer van 2022 stond ik voor een belangrijke beslissing: teken ik een vast contract bij mijn huidige werkgever, of zal ik elders mijn geluk beproeven? Het leek me verstandig om rond te kijken, het kon geen kwaad en wellicht zou het zelfs van pas komen bij eventuele contractonderhandelingen. Eén van de bedrijven waar ik op gesprek ging was OneDNA. En natuurlijk beloofde ook dit bedrijf mij de gouden bergen die vele IT’ers zullen herkennen van de LinkedInrecruiter berichtjes. Goed salaris, flexibele werktijden, leuk team, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, uitdagend werk. Jaja, dacht ik sceptisch, eerst zien, dan geloven. 

Kennisdelen bij OneDNA

Wist je dat je ook aan onze kennissessies deel kan nemen zonder dat je bij ons werkt? Bij OneDNA hebben we kennisdeling hoog in het vaandel staan, en daarmee bedoelen we kennisdelen met onze collega’s maar ook met ons netwerk. 

Kennisdelen kan op veel verschillende manieren, en in deze blog lees je alles over hoe wij daar invulling aan geven. 

Is jouw cloudplatform veilig én flexibel?

Veiligheid is van cruciaal belang bij het uitrollen van een cloudplatform. De noodzaak is overduidelijk, zoek ter inspiratie eens op datalek of hack en je krijgt voorbeelden te over van hoe het mis kan gaan. Organisaties onderkennen het belang en stellen daardoor hoge eisen aan de veiligheid van platform, applicaties en gebruikte data. Het is ook belangrijk om oog te houden voor de flexibiliteit van je platform.

Lakehouse

Volgens de Economist is data de nieuwe olie van de 21ste eeuw. Om meer met deze olie te kunnen doen, zijn veel bedrijven in het afgelopen decennium gemigreerd van een (on-premise) datawarehouse (DWH) naar nieuwere data platform architecturen, zoals een data Lakehouse in de cloud. Met dit nieuwe platform wordt in de kern nog steeds de ruwe olie geraffineerd, zodat we informatieproducten kunnen tanken.

Winstdeling zorgt voor een extra vrolijke après-ski!

Een paar weken geleden postte mijn collega Sander op ’t Hof vanaf zijn wintersportvakantie over de winstdeling die we over afgelopen jaar bij OneDNA hebben ontvangen. Leuk voor ons allemaal en dat mede dankzij Sander die aan de wieg stond van dit idee.

Azure Infrastructuur uitrollen, hoe doe je dat?

De cloud verandert waanzinnig snel en nieuwe functionaliteiten kunnen door de cloud-aanbieders op elk moment worden toegevoegd. Daar komt bij dat het handmatig in elkaar klikken van een cloud omgeving veel tijd kost en foutgevoelig is. Tegenwoordig is het mogelijk om met Infrastructuur as Code (IaC) deze uitdagingen de baas te zijn!

Nederlandse Spoorwegen (NS)

Vanaf begin april is Marthélise als informatieanalist aan de slag bij het onderdeel van NS dat zich bezighoudt met alle data gerelateerde zaken: Data, Innovatie & Analyse (DIA). Een paar maanden later is Remco als data engineer toegevoegd aan het hetzelfde team waar ook Marthélise deel van uit maakt: het datateam voor de Inkooporganisatie van NS.

Dienst Testen

Eind vorig jaar en begin van 2021 zijn respectievelijk Sander op ´t Hof en Richard Boon gestart bij Dienst Testen voor de eerste opdracht vanuit OneDNA. Nu 6 maanden later ben ik bij ze op bezoek in Zeist, op locatie van de opdrachtgever, om met ze te praten over de start en de ontwikkelmogelijkheden die ze zien.